4 Haziran 2016 Cumartesi

Protein ağırlıklı diyetler

     Merhaba, hızlı kilo vermek isteyenlerin çokça rağbet ettiği protein ağırlıklı diyetlerden bahsedelim; ben Dukan diyetiyle böyle bir akımın varlığından haberdar oldum. Dukan diyetinin ilk aşamasında ağırlıklı demek doğru olmaz sadece proteinle besleniyorsunuz, diyete belli bir zaman sonra sebze, meyve ve karbonhidratları dahil ediyorsunuz. Çok hızlı bir şekilde ödem atıp kilo vermenize yardımcı oluyor, çünkü sıfır karbonhidrat demek gitsin kilolar demekle eşdeğer ve hiç aç kalmıyorsunuz. Ama ne yazık ki etkili olduğu kadar zararları da göz ardı edilecek türden değil, bugün bu diyetler hakkında konuşmak istiyorum.
     Çok kısa sürede kilo vermekse hayaliniz, protein ağırlıklı diyetler tam size göre gibi duruyor, fakat başlamadan önce bir düşünün derim. Kilo vereyim derken, vücudunuza zarar verip organlarınızı yaşlandırmak istemezsiniz diye düşünüyorum. Protein sindirimi zor bir besindir ama elzemdir, vücuttaki onarımı sağlayan aminoasitlerden oluşur. Fakat fazla miktarda alındığında vücuttaki toksik atıklar artacak, bağırsak ve böbrekler için ciddi anlamda zorlu bir süreç başlayacaktır. 3 öğün protein yediğimiz bir diyet sağlıklı görünebilir ama vücudumuz öyle söylemiyor. Proteini karnınızı tok tutması adına kesinlikle diyetinizden çıkarmamalısınız, en hafif şekliyle yoğurt ve peynir olarak tüketebilirsiniz. Her gün et ve süt ürünlerini gereken miktardan fazla yediğimizde ise sindirimini tam olarak gerçekleştiremeyebiliriz, bağırsaklardan kana karışan tam sindirilemeyen proteinlerse alerjilere sebep olabilir. Üstelik kanı temizlemekle görevli böbrekleri gereğinden fazla yorabilir ve böbrek rahatsızlıklarına merhaba diyebiliriz. Zaten kilo alan insanların çoğunda böbreklerin yeterince çalışmadığını ve toksik maddelerin yağ içinde depolandığını biliyor muydunuz? Diğer yazılarımda ve Aidin Salih hanımın Gerçek Tıp kitabında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
      Kilo vermek için sindirimin ve boşaltımın sağlıklı olduğuna emin olmalıyız, peki bu nasıl olacak?Aidin hocanın da bahsettiği gibi organları temizlemenin, resetlemenin en güzel yolu oruçtur, şifa oruçları haftanın belirli günlerinde yapılabilir sağlık durumunuza göre 3 ila 10 gün sürebilen sadece su veya meyve suyu içilen açlık oruçları düşünülebilir. Bana göre en uygulanabilir olanı haftanın 2 gününü oruçlu geçirmekti ve gördüğüm pek çok faydası oldu. Ramazan oruçlarının haricinde şifa için oruç tutmak hem sağlığım açısından hem de manevi anlamda huzur verdi diyebilirim. Her gün çeşit çeşit, karışık yemekler yiyerek vücudumuzu ne çok yormuşuz meğer. Şimdi daha enerjik daha sağlıklı daha mutlu olduğumu düşünüyorum. Diyetle değil sağlıklı bir yaşam planlamasıyla insan kalıcı olarak kilo verebilir bunu da görmüş oldum. 
      Çok hızlı kilo vermek, çevremizin baskısı, yetişilecek bir düğün bir tatil sebebiyle önemli olabilir ama sağlıklı bir hayata geçmek bizler için daha önemli olmalı, kilolarımızı verirken sağlığımızı koruyamazsak bu kiloları sağlık problemleriyle boğuşurken tekrar almamız mümkün. Üstelik daha vahim bir tabloyla karşılaşacağız, sağlığımız elimizden gitmiş ve kilolarımız bizimle kalmış olacak. Kilo problemleri yaşayan insanların protein diyetlerinin aksine, sıvıları sebze ve meyveleri diyetlerinde artırmaları gerekecektir, çünkü halihazırda proteini gereğinden fazla tüketiyor olabilirler. Sabahları bir dilim limon eklediğiniz suyunuzu içmeyi ihmal etmeyin, bağırsaklarınız böbrekleriniz hatta cildiniz için bile faydasını göreceksiniz. Aynı şekilde akşam yemeklerinden önce de içebilirsiniz, oruç tuttuğunuzda orucunuzu bu suyla açabilirsiniz, hücrelerin büyük bir kısmının sudan oluştuğunu vücudumuzu temizlemek için de suya ihtiyaç duyduğumuzu unutmayalım. Sadece yemeklerden önce değil tabiki tazelenmek ve yenilenmek için suyumuzu içelim. Bize uygun bitki çaylarının ve maden sularının da en az su kadar faydalı olduğunu unutmayalım. Çay yerine tükettiğimiz asitli şekerli içeceklerin, aşırı tüketilen çay ve kahveninse vücudun susuzluğunu artırıp hücrelerin yaşlanmasına sebep olduğunu unutmayalım. Suyun önemini başka bir yazımda daha detaylı paylaşmayı düşünüyorum, hepinize sağlıklı günler dilerim :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder